A A A

Nicu Popescu: „Apreciem aportul semnificativ al Poloniei pentru intensificarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic”

Publicat:Fri, 12/07/2019 - 14:00

12 iulie 2019, Chişinău – Aprofundarea relaţiilor bilaterale moldo-poloneze, susţinerea de către Varşovia a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, eliminarea tarifelor la roaming şi facilitarea procesului de convertire a permiselor auto pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Republica Polonă şi alte state ale Uniunii Europene au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz.

Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice dintre ţările noastre. Cu privire la comerţul cu Uniunea Europeană şi rolul activ pe care îl joacă întreprinderile cu capital polonez în Republica Moldova, ministrul Popescu a subliniat: „68% din exporturile noastre se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Datorită Parteneriatului Estic şi Acordului de Liber Schimb, şi implicit a investiţiilor din partea agenţilor economici polonezi, în ţară au fost create noi locuri de muncă pentru cetăţenii moldoveni iar acest fapt are un efect pozitiv asupra standardelor de viaţă ale oamenilor şi a economiei din țară noastră”.

Cu referire la stadiul actual al cooperării bilaterale în diverse domenii, ministrul moldovean de externe a subliniat: „Avem o relație excelentă cu Polonia pe toate planurile - politic, economic, social, dar și cultural. Avem schimburi de studenți, orașe înfrățite, consulate onorifice și vrem să construim pe această bază o relație și mai puternică, și mai apropiată, cu și mai multe beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova și cetățenii Poloniei”.

De asemenea, în cadrul întrevederii miniştrii de externe Nicu Popescu şi Jacek Czaputowicz au convenit să întreprindă acţiuni comune menite să contribuie la eliminarea tarifelor la roaming şi facilitarea procesului de convertire a permiselor auto pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Republica Polonă şi alte state ale Uniunii Europene. “Vom sprijini acele inițiative care vor fi enunțate de către Chişinău, cum a fost menționat anterior de eliminare a tarifelor de roaming între Moldova și țările Uniunii Europene, la fel și soluționarea problemei permiselor de conducere a cetățenilor moldoveni, aveți în acest sens toată susținerea noastră”, a subliniat ministrul polon.

Ministrul Jacek Czaputowicz a confirmat interesul ţării sale de a sprijini în continuare Republica Moldova în implementarea agendei de reforme precum şi procesului de integrare europeană. „Vreau să transmit un semnal puternic colegilor din Republica Moldova în ceea ce ține de aspectul pro-european al politicii de integrare și sprijinire a acesteia din partea Republicii Polone”.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda