DIPLOMAŢIA ECONOMICĂ
În anul 2016, a fost continuată activitatea de consolidare a capacităţilor instituţionale în domeniul diplomaţiei economice. Astfel, urmare a HG nr. 511 din 25.04.2016 „Cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016 – 2020” (SNAIPE) şi a Planului de acţiuni (PA) al acesteia, elaborat de Ministerul Economiei, Ministerul de externe participă, în calitate de membru al Grupului de lucru, inclusiv în baza unui PA intern în conformitate cu liniile directorii ale Strategiei menţionate.
Concomitent, în anul 2017 ministerul a participat la emiterea Ordinului comun MAEIE-MEC, privind modul şi procesul de colaborare inter-instituţională în domeniul realizării diplomaţiei economice pentru a sistematiza procesele operaţionale de conlucrare pe subiectele de interes comun.
De asemenea, din luna mai 2016, ministerul transmite sistematic în adresa Guvernului Republicii Moldova şi Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană rapoartele trimestriale privind acţiunile întreprinse pe dimensiunea diplomaţiei economice de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova (MDOC).
O altă acţiune prioritară din acest domeniu, se referă la lansarea în noiembrie 2016 a reţelei operative pentru suport informaţional în domeniul diplomaţiei economice pentru misiunile diplomatice şi oficiile consulare, care include în calitate de membri reprezentanţii principalelor autorităţi şi instituţii naţionale responsabile de activitatea comercială externă a Republicii Moldova (Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, MIEPO şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova).
Actualizat - martie 2017
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa electronică diploecon(at)mfa.md
Pentru a afla mai multă informaţie despre eforturile inter-instituţionale de promovare a diplomaţiei economice, rugăm să consultaţi siteul Ministerului Economiei şi MIEPO.
Informaţia istorică 2001-2012: