Activitatea Ambasadelor RM

Ambasadorul Oxana Domenti s-a întâlnit cu directorul regional al UNICEF

Ambasadorul Oxana Domenti s-a întâlnit cu directorul regional al UNICEF

11 ianuarie 2019, Geneva – Republica Moldova are o dinamică bună în procesul de implementare a reformelor în domeniul protecției copilului. Afirmația a fost făcută de directorul regional al Oficiului UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan,  în cadrul întrevederi cu ambasadorul Oxana Domenti, unde au fost discutate rezultatele reformelor și prioritățile de cooperare ale Republicii Moldova cu UNICEF pentru anii următori.

Directorul Khan a afirmat că în viziunea UNICEF, experiența Republicii Moldova poate fi luată drept exemplu pentru regiune la mai multe capitole, remarcând, în special, reforma sistemului de protecție socială a copilului și a familiilor cu copii, rezultatele obținute în procesul de dezinstituționalizare și înlocuirea serviciilor rezidențiale cu servicii comunitare de tip familial, dezvoltarea rețelei de asistenți sociali și personali, integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale, etc.

Totodată, Directorul UNICEF a apreciat cooperarea cu autoritățile naționale și a salutat susținerea politică contantă la nivel înalt pentru reformele în acest domeniu, menționând, de asemenea, rolul pozitiv pe care îl are modelul de gestionare intersectorială a politicilor privind protecția copilului în Republica Moldova prin intermediul Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, prezidat la nivel de prim-ministru. Oficialul ONU a mai menționat că UNICEF consideră pozitivă includerea subiectului în Acordul de Asociere cu UE și că recomandă replicarea modelului în alte acorduri semnate de Uniunea Europeană, inclusiv în procesele de pre-aderare.

La rândul său, ambasadorul Oxana Domenti a trecut în revistă reformele implementate de Republica Moldova în ultimii ani, prezentând și rezultatele obținute în implementarea Convenției privind Drepturile Copilului.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii  privind principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, în special fiind discutate problematica migrației, a imunizărilor, etc. În contextul vaccinărilor, directorul UNICEF a felicitat autoritățile pentru gestionarea cu succes a epidemiei de rujeolă și a reiterat susținerea organizației pentru campania de informare a părinților și cadrelor medicale cu privire la importanța vaccinării.

În final, diplomații au discutat despre prioritățile pentru perioada următoare, în special în cadrul internațional din Geneva, convenind să dezvolte inițiative comune în vederea promovării experienței Republicii Moldova, a valorilor și activității UNICEF în domeniul protecției copilului.