Activitatea Ambasadelor RM

Cooperarea în domeniul agriculturii discutată la Budapesta

Cooperarea în domeniul agriculturii discutată la Budapesta

8 ianuarie 2019, Budapesta – Perspectivele cooperării moldo-ungare în domeniul agriculturii au fost abordate de ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, la întrevederea cu Ministrul Agriculturii al Ungariei, István Nagy.

În cadrul întrevederii a fost evocată buna cooperare stabilită anterior între ministerele agriculturii, fiind apreciată existența unui cadru juridic adecvat care oferă posibilitatea de extindere a relațiilor într-un domeniu de colaborare tradițional pentru cele două state.

Ambasadorul Oleg Țulea a exprimat interesul părții moldovenești de a continua cooperarea în acest domeniu în vederea implementării proiectului de creștere a rezistenței la secetă și adoptare a celor mai bune practici de irigare de către micii fermieri din Republica Moldova.

Partea ungară s-a arătat dispusă să ofere asistența și expertiza necesară în vederea armonizării legislației, consolidării capacităților instituțiilor și a producătorilor agricoli, inclusiv în domeniul fitosanitar și implementarea sistemului indicațiilor geografice, precum și în realizarea unor proiecte Twinning și TAIEX.

Interlocutorii au abordat și subiectul burselor oferite studenților din țara noastră atât în cadrul programelor Stipendium Hungaricum, cât și FAO-Hungarian Government Scholaships. Ultimul oferă anual 10 burse pentru masteranzi moldoveni la universitățile Szent Istvan din Gödöllö (ingineria mediului și a managementului apelor) și Debrecen (creșterea animalelor).

În scopul consolidării colaborării moldo-maghiare în domeniul agriculturii, oficialul maghiar a fost invitat să viziteze Republica Moldova, fiind lansată propunerea organizării cu acest prilej a unui forum moldo-ungar al oamenilor de afaceri din sectorul agricol.