Despre ICE

Scurt istoric ICE

Logo-ul ICE

Iniţiativa Central Europeană (ICE) este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental de cooperarea regională în Europa, cu un statut de observator în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Originea sa se află în crearea Patrulaterei la Budapesta la 11 noiembrie 1989, fondatorii fiind Austria, Ungaria, Italia şi Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Cu această ocazie, miniştrii de externe ai celor patru membri fondatori au adoptat o declaraţie comună în care afirmă disponibilitatea guvernelor lor de a consolida relaţiile de bună vecinătate şi de a dezvolta cooperarea între ţările respective.

În 1990, Cehoslovacia a fost admisă şi Iniţiativa a fost redenumită Pentagonala, în 1991, cu admiterea Poloniei, a devenit Hexagonala.

O serie de noi ţări au fost admise în 1992, moment în care s-a decis pentru a redenumi organizaţia în Iniţiativa Central Europeană. Extinderea iniţiativei a continuat în 1993, 1996, iar din 2000 până în 2006, cu admiterea ultimei ţări, Muntenegru, numărului de state membre a crescut la optsprezece.

Între timp, mai multe state membre ICE au devenit membre ale Uniunii Europene, de asemenea, datorită contribuţiei ICE în ceea ce priveşte cooperarea pentru dezvoltarea economică şi socială a zonei.

Secretariatul ICE se află la Trieste.