Comunicate de presă

Aprofundarea relațiilor moldo-lituaniene a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău

Aprofundarea relațiilor moldo-lituaniene a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău
14 februarie 2018, Chişinău – Dialogul în cadrul Consiliului Europei, priorităţile pe dimensiunea integrării europene, precum și cooperarea moldo-lituaniană au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kęstutis Kudzmanas.

Tudor Ulianovschi și Kęstutis Kudzmanas au evaluat cadrul actual de cooperare dintre Republica Moldova şi Lituania, trecând în revistă principalele evoluții pe dimensiunea europeană și au făcut un schimb de opinii legate de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova.  

În contextul cooperării sectoriale, ambasadorul Kęstutis Kudzmanas a reiterat disponibilitatea Lituaniei de a asista Republica Moldova în materie de combatere a amenințărilor hibride, fiind discutată posibilitatea organizării unor evenimente în comun cu partenerii lituanieni la acest capitol.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii privind colaborarea bilaterală între cele două state pe platforma multilaterală a Consiliului Europei, oportunitățile de eficientizare a acestora, precum și provocările cu care se confruntă această organizație în prezent. În context, diplomatul de la Vilnius a prezentat candidatura lui Andrius Kubilius, ex-prim-ministru, membru al Seimas-ului (Parlamentul) Lituaniei, la funcția de Secretar General al Consiliului Europei. Alegerile respective urmează să aibă loc în anul curent.