Comunicate de presă

Miniștrii Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó au apreciat nivelul înalt al relațiilor moldo-ungare

Miniștrii Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó au apreciat nivelul înalt al relațiilor moldo-ungare
12 februarie 2019, Chișinău – Pe parcursul ultimei perioade de timp, dialogul moldo-ungar a înregistrat un salt calitativ pe toate dimensiunile, oferind posibilitatea avansării multitudinii de proiecte bilaterale în toate domeniile vieții economice, sociale, culturale, educaționale, etc. Constatarea a fost făcută de miniștrii afacerilor externe al Republicii Moldova și Ungariei, Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó, după discuțiile purtate astăzi la Chișinău.

Trecând în revistă dinamica relațiilor moldo-maghiare din ultima perioadă de timp, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că, datorită unei sincronizări eficiente a parteneriatului bilateral, s-a reușit stabilirea un dialog politico-diplomatic deschis, constructiv și practic, soldat cu rezultate concrete, în context fiind menționată susținerea de către Ungaria a Rezoluției înaintate de Republica Moldova la ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul nostru, semnarea memorandumului de înțelegere între Institutul pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei și Institutul Diplomatic al MAEIE privind cooperarea în domeniul formării cadrelor diplomatice, susținerea Guvernului de la Budapesta a Republicii Moldova în cadrul grupului Vîșegrad, etc.  

Șeful diplomației moldovenești a accentuat că în tot acest timp Ungaria a susținut pe toate platformele eforturile Guvernului Republicii Moldova de promovare a agendei de transformare și de implementare a Acordului de Asociere, autoritățile de la Budapesta acordând toată expertiza în acest sens.  „După discuțiile de astăzi m-am convins, odată în plus, că Ungaria este un susținător convins al vectorului european al Republicii Moldova și va oferi sprijin constant pentru menținerea parcursului pro-europen şi implementarea reformelor de dezvoltare durabilă a țării. Pe această cale, profit să exprim mulţumiri Guvernului Ungariei pentru proiectele valoroase pe care le implementează în Republica Moldova”, a mai spus Ministrul Tudor Ulianovschi.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, a accentuat că Republica Moldova poate conta și pe viitor pe sprijinul Ungariei în procesul de integrare europeană. „Noi respectăm întru totul abordarea Guvernului Republicii Moldova, care pune în prim plan interesul național al țării”, a mai spus șeful diplomației ungare. În aceeași ordine de idei, subliniind că Ungaria, ca un ferm susținător al Parteneriatului Estic, va sprijini autoritățile de la Chișinău în diverse formate ale PaE, inclusiv la Conferința ministerială cu statele din Parteneriatul Estic, planificată pentru 14 mai 2019 la Bruxelles.

În cadrul dialogului bilateral, Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó au evaluat și stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre două state, constatând că sunt necesare mai multe acțiuni comune în vederea valorificării potențialului în acest domeniu. În scopul intensificării schimburilor comercial-economice, atragerii investițiilor maghiare în Republica Moldova, s-a convenit asupra organizării în prima jumătate a anului curent, a următoarei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru colaborare economică.

Ministrul Péter Szijjártó a donat Institutului Diplomatic al MAEIE un set de manuale din partea Institutului pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei, în baza Memorandumului de Înțelegere între Institutul pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei și Institutul Diplomatic al MAEIE privind cooperarea în domeniul formării cadrelor diplomatice, semnat în luna septembrie 2018, la New-York.

La finalul întrevederii, pentru contribuţia personală la impulsionarea relațiilor bilaterale moldo-ungare, susţinerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova şi pentru interesul şi contribuţia specială la crearea bazei didactice şi profesionale a Institutului Diplomatic al MAEIE, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, l-a decorat pe Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, cu medalia ”Meritul Diplomatic”, clasa I.