Comunicate de presă

Daniela Morari a participat la reuniunea Forumului Global pentru Migrație și Dezvoltare (GFMD)

Daniela Morari a participat la reuniunea Forumului Global pentru Migrație și Dezvoltare (GFMD)
8 decembrie 2018, Marrakech – Practicile și inițiativele în domeniul migraţiei implementate cu succes de către Republica Moldova precum și noile oportunități de cooperare pentru dezvoltarea durabilă, au fost subiectele discutate la Forumul Global pentru Migrație și Dezvoltare de la Marrakech, în perioada 5-7 decembrie curent. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat, Daniela Morari.

În cadrul reuniunii, secretarul de stat, Daniela Morari, a apreciat cooperarea cu forumul GFMD, relatând despre practicile și inițiativele implementate cu succes de către Republica Moldova, precum și noile oportunități de cooperare în sfera migraţiei. De asemenea, au fost trecute în revistă rezultatele obținute pe parcursul celor 10 ani de implementare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova-Uniunea Europeană, acţiunile Guvernului în vederea implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030, inițiativele de susținere a migranților moldoveni reîntorși acasă.

Experţii din diferite state ale lumii, au pus în dezbatere problemele managementul migrației și dezvoltării, noile inițiative pentru implementarea Pactului Global pentru Migrație, nivelul de ambiție ale statelor în implementarea acestuia şi rolul GFMD în acest sens. În context, a fost subliniat faptul că Pactul este doar un document de orientare și nu are efecte juridice sau financiare.
 
Notă: Forumul GFMD este inițiativa statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite, lansată în 2007 care are scopul de a aborda interconexiunea dintre migrație și dezvoltare în mod practic și orientat pe acțiuni şi iniţiative. Pe durata celor 10 ani de implementare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova-Uniunea Europeană, țara noastră a participat activ la reuniunile forumului preluând din expertiza relevantă și inițiativele funcționale în domeniul migraţiei din diferite țări ale lumii, dar şi a diseminat experienţa sa în procesul de implementare continuă a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE.