Comunicate de presă

Republica Moldova susține aderarea Marii Britanii la Acordul privind Achiziţiile Publice al Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Republica Moldova susține aderarea Marii Britanii la Acordul privind Achiziţiile Publice al Organizaţiei Mondiale a Comerţului
28 noiembrie 2018, Geneva – În cadrul şedinţei informale a Comitetului privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, din 27 noiembrie 2018,  Republica Moldova şi-a exprimat plenar susţinerea faţă de aderarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Acordul internaţional privind piața achiziţiilor publice din sistemul mondial de comerț.

Prezentarea poziției Republicii Moldova la reuniunile informale din 17 octombrie și 27 noiembrie denotă că țara noastră nu a blocat procesul complex de aderare a Regatului Unit la acest Acord. În cadrul Comitetului Informal din 27 noiembrie curent, Marea Britanie a primit acordul de principiu privind aderarea în capacitate naţională la piaţa internaţională a achiziţiilor publice, iar o decizie textuală va fi aprobată în decembrie, urmare a negocierilor între Regatul Unit şi un număr restrâns de state.

Delegaţia Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului a felicitat reprezentanţii Marii Britanii pentru eforturile depuse şi profesionalismul de care au dat dovadă în obţinerea unui consens de principiu în doar 6 luni de zile din momentul depunerii ofertei de aderare la Acordul privind Achiziţiile Publice, ceea ce reprezintă o premieră în istoria OMC.

În vederea valorificării noilor dimensiuni ale dialogului politic, potențialului comercial-economic și social, Republica Moldova și Marea Britanie dezvoltă o relație solidă, dinamică și reciproc avantajoasă, inclusiv prin crearea unor condiții favorabile pentru agenții economici autohtoni și comunitatea de moldoveni din Regatul Unit, în contextul în care autoritățile de la Londra urmează să adopte noi politici migraționale după Brexit.

Notă: Practica existentă în cadrul sistemul mondial de comerț presupune că procesul negocierilor unui membru OMC în vederea aderării la Acordul privind Achizițiile Publice poate dura minim 2-3 ani. Republica Moldova a aderat la acest Acord în anul 2016.