Comunicate de presă

Aprofundarea dialogului moldo-olandez a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos

Aprofundarea dialogului moldo-olandez a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos
21 noiembrie 2018, Chişinău – Modalităţile aprofundării dialogului moldo-olandez atât la nivel bilateral, cât şi european au fost discutate în cadrul întrevederii Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, Stella Ronner-Grubačić.
 
În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat înalt activitatea Oficiului Ambasadei Olandei la Chişinău, pe parcursul a aproape doi ani de la deschiderea acestuia, care reprezintă o dovadă a priorităţii acordate Regatul Ţărilor de Jos relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova. „În contextul în care Olanda se situează pe locul doi în topul investițiilor străine directe în Republica Moldova, relaţiile comercial-economice înregistrează o creştere constantă, iar asistenţa oferită în vederea implementării DCFTA-ului contribuie la promovarea schimbului de experienţă cu antreprenorii din ţara noastră, inclusiv în domeniul consolidării capacităţilor de export, implementării standardelor de calitate și siguranță alimentară, sporirii abilităților de planificare strategică și marketing, precum și stabilirii relațiilor cu importatorii din UE”, a punctat șeful diplomației moldovenești.

Totodată, a fost salutat sprijinul Guvernului olandez pentru proiectele implementate în ţara noastră, cu precădere prin intermediul Programului MATRA, a burselor de studii la Institutul Clingendael, precum şi în domeniul reglementării și supravegherii bancare şi a consolidării diplomaţiei economice.
 
Ambasadorul Stella Ronner-Grubačić a reiterat importanţa ireversibilităţii parcursului european al ţării noastre şi a consolidării încrederii cetăţenilor. În contextul desfăşurării scrutinului parlamentar, a fost subliniată importanţa desfăşurării libere şi transparente a alegerilor care vor avea loc anul viitor.

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, progresele înregistrate în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, măsurile întreprinse în vederea consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului, securitatea regională, etc.