Comunicate de presă

La Chişinău s-au desfăşurat consultările politice moldo-franceze

La Chişinău s-au desfăşurat consultările politice moldo-franceze

24 iulie, Chişinău - Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi multilaterale, Tatiana Molcean, şi directorul pentru Europa Continentală în cadrul Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Florence Mangin, au condus runda de consultări politice care s-a desfăşurat la Chişinău.  Interlocutorii au împărtăşit dorinţa comună de a consolida relaţiile între Republica Moldova şi Franţa în domeniile politic, economic şi cultural.

În cadrul discuţiilor a fost menţionat potențialul dezvoltării comerțului și investițiilor în sectoare importante precum agricultură, industrie și servicii, valorificînd interesul companiilor franceze pentru lansarea afacerilor în Republica Moldova.

Având în vedere că dimensiunea culturală şi cooperarea în cadrul Francofoniei reprezintă o prioritate-cheie a dialogului bilateral, ambele ţări au confirmat importanţa participării la Summit-ul Francofoniei de la Erevan în luna octombrie curent.

Cei doi oficiali au trecut în revistă principalele priorităţi ale dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană. Tatiana Molcean a reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru implementarea Acordului de Asociere, realizarea angajamentelor ce derivă din funcționarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi pentru realizarea agendei reformelor.

Florence Mangin a confirmat disponibilitatea Franţei de a sprijini şi în continuare Republica Moldova în implementarea acestor reforme, respectând criteriile stabilite de UE. Salutând progresele înregistrate în domeniul reformelor economice, oficialul francez a reiterat preocupările UE privind modificările aduse legislaţiei electorale în 2017, lipsa de independenţă a sistemului judiciar, şi lipsa acţiunilor de urmărire penală a autorilor fraudelor bancare masive. De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea privind invalidarea rezultatelor alegerilor recente a primarului Chişinăului.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind aspectele internaţionale şi regionale, inclusiv situaţia din Ucraina.

Un subiect separat al discuțiilor a vizat conflictul transnistrean. Ambele părți au reafirmat angajamentul față de o rezolvare completă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii și integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale, recunoscute pe plan internațional, oferind un statut special pentru regiunea transnistreană, care ar garanta populaţiei respectarea drepturilor politice, economice şi sociale.