Comunicate de presă

Ministrul Tudor Ulianovschi a discutat cu Raportorul special ONU, Michel Forst

Ministrul Tudor Ulianovschi a discutat cu Raportorul special ONU, Michel Forst
29 iunie, Chişinău – Totalurile vizitei în Republica Moldova a Raportorului special ONU pentru situaţia drepturilor omului, Michel Forst, desfăşurate pe parcursul săptămânii curente, au fost discutate în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.   
 
Michel Forst a apreciat angajamentul şi cooperarea autorităţilor pe parcursul vizitei, fapt ce a facilitat evaluarea situaţiei apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova pe ambele maluri ale râului Nistru.

Potrivit Raportorul special ONU, cadrul legal şi cel instituţional în care activează apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova întruneşte condiţiile de bază, însă autorităţile sunt încurajate să continue perfecţionarea mecanismului naţional de asigurare a funcţionării a apărătorilor. Oficialul de la ONU s-a referit, în particular, la activitatea Avocatului Poporului, egalitatea de gender în rândul apărătorilor, rolul actorilor non-guvernamentali, accesul mass-mediei la informaţie, eficienţa şi independenţa instituţiilor naţionale din domeniului apărătorilor drepturilor omului.

Raportorul special ONU a salutat intenţia Guvernului Republicii Moldova de a candida pentru calitatea de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru perioada 2020-2022.   

În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a confirmat deschiderea pentru conlucrarea cu structurile ONU, în special pe dimensiunea asigurării drepturilor omului, care reprezintă una din priorităţile Programului de activitate al Guvernului.

Expertul ONU efectuează prima sa vizită oficială în Republica Moldova în perioada 25-29 iunie curent, cu scopul evaluării situaţiei apărătorilor drepturilor omului în ţara noastră.