Comunicate de presă

Secretarul de stat Daniela Morari a participat la reuniunea CMAE OCEMN

Secretarul de stat Daniela Morari a participat la reuniunea CMAE OCEMN

27 iunie, Erevan – Secretarul de stat Daniela Morari, a participat la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) ai statelor-membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), organizată sub auspiciile preşedinţiei în exerciţiu a Republicii Armenia.

În discursul său, Daniela Morari a reiterat importanţa intensificării relaţiilor cu organizaţiile internaţionale şi regionale, inclusiv cooperarea OCEMN cu Uniunea Europeană, cu ONU şi agenţiile acesteia. Dezvoltarea cooperării economice în regiunea Mării Negre în domeniul comerțului, tehnologiilor informaționale, turismului și atragerii investițiilor precum şi realizarea reformelor instituţionale importante în cadrul OCEMN au fost reliefate de către oficialul moldovean drept priorităţi majore pentru eficientizarea activităţi organizaţiei.

De asemenea, Daniela Morari a apreciat activitatea Republicii Armenia pe parcursul preşedinţiei în exerciţiu în cadrul OCEMN şi a salutat preluarea preşedinţiei de către Republica Azerbaidjan.

Discuţiile au mai ţinut de cooperarea economică şi sectorială, precum şi progresele obţinute în cadrul activităţii grupurilor de lucru și examinarea raportului financiar al secretariatului OCEMN. În Agenda reuniuni au fost vizate mai multe subiecte organizatorice ale OCEMN, printre care, desemnarea coordonatorilor în cadrul grupurilor de lucru. De asemenea, au fost examinate rezultatele activităţii organizaţiei şi Secretariatului pe parcursul mandatului Republicii Armenia.

Notă: Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) a fost oficial lansată, prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992. OCEMN a fost fondată de unsprezece state: Albania, Bulgaria, Grecia, România, Turcia, Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, fiind creată o structură regională de cooperare multilaterală în diverse sectoare, ce ţin preponderent de activitatea economică.