Comunicate de presă

Secretarul de stat Tatiana Molcean participă la lucrările Conferinței anuale de evaluare în domeniul securității a OSCE

Secretarul de stat Tatiana Molcean participă la lucrările Conferinței anuale de evaluare în domeniul securității a OSCE
27 iunie, Viena - Secretarul de stat al MAEIE Tatiana Molcean participă la lucrările Conferinței anuale de evaluare în domeniul securității în arealul OSCE (Annual Security Review Conference), care se desfășoară în perioada 26 - 28 iunie curent, la Viena.

În cadrul reuniunii sunt examinate chestiuni legate de sfidările și amenințările existente la adresa păcii și securității europene, în particular, vizând conflictele prelungite din spațiul postsovietic, criza din Ucraina, dezvoltarea dialogului structurat privind sporirea controlului asupra armamentelor și întărirea încrederii și alte chestiuni actuale de pe agenda OSCE.

În alocuțiunea sa, Tatiana Molcean a prezentat o informație pertinentă cu privire la evoluțiile pozitive din ultimul timp în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, invocând în particular în acest sens cele șase decizii protocolare menite să contribuie la soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă populația din regiunea transnistreană. Ea a reiterat voința autorităților moldovenești de a promova în continuare măsurile de întărire a încrederii și de sprijinire a populației, menționând faptul că acestea trebuie să contribuie efectiv la crearea unei atmosfere mai propice pentru desfășurarea negocierilor în formatul „5+2” vizând elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În context, Tatiana Molcean a reiterat demersul autorităților moldovenești privind oportunitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre și transformării actualei operațiuni de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional. Ea a ținut să sublinieze importanța adoptării la 22 iunie curent, de către Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.