Comunicate de presă

Reprezentantul personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE în vizită la MAE IE

Reprezentantul personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE în vizită la MAE IE
7 iunie, Chișinău - Ambasadorul cu misiuni speciale, Ion Stavilă, a avut o întrevedere cu reprezentantul personal al preşedintelui în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)  pentru combaterea antisemitismului, Rabinul Andrew Baker, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră.

În cadrul discuţiei interlocutorii au abordat unele aspecte ale cooperării internaţionale a Republicii Moldova, în particular, pe platforma OSCE şi a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), progresul înregistrat în realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, în special, vizând domeniile prioritare privind educaţia, cultivarea memoriei victimelor Holocaustului, combaterea antisemitismului, îmbunătăţirea legislaţiei naţionale în materie, etc.

Ambasadorul Ion Stăvilă a ţinut să mulţumească tuturor partenerilor internaţionali, personal Rabinului Baker, precum şi OSCE pentru sprijinul valoros acordat ţării noastre în vederea atingerii obiectivelor fixate în Planul de acţiuni.

La rândul său, Rabinul Andrew Baker a apreciat implicarea efectivă a Republicii Moldova în cooperarea internaţională în realizarea obiectivelor urmărite de către OSCE şi IHRA vizând cultivarea memoriei Holocaustului, eliminării antisemitismului şi altor forme de discriminare şi intoleranţă şi a salutat acţiunile întreprinse în acest sens pe plan naţional.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului este o organizaţie interguvernamentală creată în anul 2000, actul de constituire a căreia fiind Declaraţia de la Stockholm. Scopul acestei organizaţii este promovarea activităţilor de cercetare, educare şi cultivare, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, a memoriei victimelor genocidului împotriva evreilor în anii celui de-al doilea război mondial. La moment, IHRA întruneşte 31 de state membre şi 11 state cu statut de observator. Republica Moldova a aderat la IHRA cu statut de observator în decembrie 2014. În acest an, preşedinţia organizaţiei este exercitată de către Italia.

Rabinul Andrew Baker a mai efectuat o vizită similară în ţara noastră în perioada 28 februarie - 4 martie 2017. La întrevedere a participat şi șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan.