Comunicate de presă

Republica Moldova și Macedonia sunt interesate în dezvoltarea relațiilor bilaterale

Republica Moldova și Macedonia sunt interesate în dezvoltarea relațiilor bilaterale
6 iunie, Sofia - Posibilitățile de impulsionare a relațiilor moldo-macedonene și coordonarea eforturilor comune pe plan regional și internațional au fost discutate de ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria, Ștefan Gorda, cu secretarul de stat din cadrul MAE al Republicii Macedonia, Victor Dimovski.

Cei doi oficiali au discutat despre situația politică din ambele țări, în contextul transformărilor și reformelor necesare în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană, convenind  că organizarea unor vizite ale șefilor celor două diplomații și altor responsabili sectoriali ar contribui la o mai bună cooperare între cele două țări, iar intensificarea schimbului reciproc de bune practici va constitui o valoare adăugată la cooperarea bilaterală.  

În cadrul dialogului, Ștefan Gorda și Victor Dimovski, au analizat posibilitățile de creștere a exporturilor și investițiilor, sporirea schimbului de experiență și a transferului de expertiză în domeniile de interes comun, precum și propunerile de creștere a nivelului de interacțiune a diplomațiilor celor două țări pe plan internațional. În special, ambasadorul Gorda a subliniat importanța demersurilor și acțiunilor Republicii Moldova întreprinse în cadrul ONU, OSCE, SEECP, altor inițiative și platforme, remarcând interesul pentru sprijinul reciproc al demersurilor în cadrul ONU, menționându-se atașamentul ambelor țări pentru rezolvarea conflictelor prelungite, respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a statelor.

Chișinăul și Skopje au stabilit relații diplomatice în anul 1995, în cele două capitale activând cu succes și Consulate onorifice. De menționat că Președintele macedonean Gjorge Ivanov va întreprinde o vizită oficială la Chișinău în luna iulie curent.