Comunicate de presă

Implementarea Agendei de Dezvoltare 2030 discutată la MAEIE cu Preşedintele Uniunii Interparlamentare

Implementarea Agendei de Dezvoltare 2030 discutată la MAEIE cu Preşedintele Uniunii Interparlamentare
4 iunie 2018, Chișinău – Implementarea Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă, promovarea şi asigurarea păcii, protecţia drepturilor omului, participarea femeilor în procesele decizionale ale statului au constituit subiecte ale discuţiei în cadrul întrevederii secretarului de stat al MAEIE, Carolina Perebinos, cu secretarul general al Uniunii Interparlamentare (UIP), Martin Chungong, care se află în premieră într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
 
În cadrul discuţiilor, Carolina Perebinos a informat interlocutorul despre procesul de adaptare a Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 şi elaborare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2030”, document de viziune pe termen lung, axat pe promovarea drepturilor omului sub toate aspectele, având ca scop ridicarea nivelului de trai al populaţiei. În context, a fost remarcată aprobarea de către Parlament, la 24 mai curent, a Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022 şi subliniată importanţa realizării măsurilor prevăzute în acesta. Interlocutorii au mai discutat modificările legislative operate recent de Parlamentul Republicii Moldova în scopul încurajării participării femeilor în procesele decizionale ale statului, fapt apreciat de către Secretarul General al UIP.   
 
La rândul său, Martin Chungong a salutat intensificarea participării delegaţiilor Parlamentului Republicii Moldova în cadrul activităților Uniunii Interparlamentare, informând despre disponibilitatea dezvoltării unor proiecte de consolidare a capacităţilor instituţionale ale legislativului de la Chişinău prin intermediul Programelor de cooperare ale UIP. Oficialul a remarcat importanţa relaţiilor de parteneriat dintre Guvern şi Parlament în contextul implementării agendei de dezvoltare, spre beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, încurajând autorităţile naţionale să perpetueze eforturile de realizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă. 
 
Uniunea Interparlamentară (UIP) este o organizaţie internaţională a parlamentelor, care a fost înfiinţată în 1889. În prezent, la UIP sunt afiliate parlamente din 178 de state, cu statut de membru, precum și 12 membri cu statut de asociat. Parlamentul Republicii Moldova a devenit membru al Uniunii Interparlamentare în 1992.