Comunicate de presă

Dezvelirea monumentului „Piatra Păcii”

Dezvelirea monumentului „Piatra Păcii”

2 iunie, Chișinău - Secretarul de stat Tatiana Molcean a participat astăzi la ceremonia de dezvelire a monumentului „Piatra Păcii”, transmis Republicii Moldova de către cetățenii orașului Hiroshima, Japonia, pentru a promova mesajul păcii în rândul cetățenilor, în cadrul ediției a V-a a festivalului culturii japoneze „Bunkasai – Spiritul Japoniei”.

În alocuțiunea sa Tatiana Molcean a salutat inaugurarea acestui monument la Chișinău, în anul celebrării a 26 ani de la stabilirea relaților diplomatice moldo-nipone. ”Țara noastră este a 37-a națiune din Europa, care va găzdui „Piatra Păcii” în capitala sa și în acest context, am convingerea că amplasarea acesteia în scuarul Universității de Stat din Moldova, în apropierea Fundației pentru relații moldo-japoneze, reprezintă un moment semnificativ pentru propagarea mesajului de pace în rândul generației tinere a țării noastre ”, a menționat diplomatul moldovean.

În încheiere, secretarul de stat a evidențiat că dezvelirea „Pietrei Păcii” și organizarea festivalului „Bunkasai” la Chișinău apropie popoarele noastre, iar Moldova și Japonia își diversifică relațiile bilaterale prin împărtășirea de valori democratice, valori culturale, valori educaționale, care se înscriu an de an în istoria noastră comună.

Monumentul a fost inaugurat în cadrul ediției a V-a a festivalului culturii japoneze „Bunkasai – Spiritul Japoniei”. Preț de cinci ani, echipa organizatorică  familiarizează vizitatorii cu civilizaţia şi cultura japoneză prin intermediul tradiţiilor, obiceiurilor, artei specifice nipone.

Amintim că inițiativa „Stone for Peace” („Piatra Păcii”) este desfășurată de către asociația cu aceeași denumire din orașul Hiroshima. Scopul asociaţiei constă în aducerea unei pietre comemorative din orașul Hiroshima în capitalele țărilor lumii. La etapa actuală, autorităţile din peste 100 de state au acceptat „Stone for Peace” („Piatra Păcii”), care sunt expuse în muzee, parcuri sau alte zone publice.