Comunicate de presă

Ministrul Tudor Ulianovschi a efectuat o vizită de lucru în raionul Glodeni

Ministrul Tudor Ulianovschi a efectuat o vizită de lucru în raionul Glodeni
23 mai, Glodeni – Crearea noilor locuri de muncă, reabilitarea drumurilor și dezvoltarea infrastructurii  localităților raionului Glodeni, precum și alte probleme de interes public au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu primarii localităţilor, conducătorii serviciilor desconcentrate și consilierii raionali în cadrul vizitei de lucru în această unitate teritorial-administrativă.
 
În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a făcut o trecere în revistă a principalelor programe de dezvoltare a țării, implementate de Guvern, prezentând și obiectivele strategice pentru perioada imediat următoare. În context, șeful diplomației moldovenești a vorbit despre proiectele de importanță națională, în special de  „Drumuri bune pentru Moldova”, accentuând că obiectivul Guvernului este ca acest program să fie finalizat până la finele anului curent. ”Programul național „Drumuri bune pentru Republica Moldova” prevede reabilitarea, până la sfârșitul acestui an, a 1200 de km de drumuri locale în 1200 de localități. Suma totală a investițiilor va constitui 1,6 miliarde de lei, bani alocaţi din Fondul rutier şi Bugetul de stat”, a accentuat Ministrul Ulianovschi.
 
Referindu-se la dezvoltarea regională, Ministrul Afacerilor Externe a specificat că obiectivele de bază ale autorităților în această direcție sunt realizarea programelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, de eficienţă energetică a clădirilor publice, de gestionare a deşeurilor solide, etc. Potrivit Ministrului Ulianovschi, în urma implementării acestora, peste 200 de mii de cetățeni din 22 localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate, iar zeci de clădiri publice vor beneficia de proiecte de eficiență energetică. ”Proiectele respective vor fi realizate cu suportul Uniunii Europene, fapt ce denotă avantajele semnării Acordului de Asociere Republica Moldova-UE”, a spus șeful diplomației moldovenești.
 
În cadrul dialogului au fost abordate un șir de probleme cu care se confruntă raionul Glodeni, în ansamblu, și  cetățenii, în parte. În context, președintele raionului Ion Leucă a solicitat implicarea mai activă a autorităților centrale în soluționarea problemelor legate de crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor în unitatea administrativ-teritorială, precum și concursul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în procesul de stabilire a relațiilor de cooperare cu alte regiuni din alte state, în special România, Polonia, etc. Referindu-se la suportul MAEIE, ministrul Ulianovschi a dat asigurări că toate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova sunt gata să ofere tot suportul necesar în stabilirea relațiilor de parteneriat cu localitățile din alte state, inițierea unor programe investiționale, promovare a produselor și serviciilor autohtone pe piețele internaționale, etc.