Comunicate de presă

Tudor Ulianovschi:” Consiliul Europei a fost și este un partener de încredere al Republicii Moldova” (VIDEO)

  Tudor Ulianovschi:” Consiliul Europei a fost și este un partener de încredere al Republicii Moldova” (VIDEO)
18 mai, Elsinore, Danemarca - Consiliul Europei (CoE) a fost și este un partener de încredere al Republicii Moldova, precum și un pilon puternic al democrației pe continentul nostru. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Sesiunii Comitetului de Miniştri al CoE, care se desfășoară astăzi la Elsinore, Regatul Danemarcei.

În alocuţiunea sa, ministrul Tudor Ulianovschi a abordat provocările cu care se confruntă Consiliul Europei şi ţările europene, precum şi necesitatea promovării responsabilităţii şi a valorilor comune pentru asigurarea securităţii democratice în Europa.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare și promovare a reformelor, în particular combaterea corupției, sporirea independenței și eficacităţii sistemului judiciar și consolidarea libertăţii mass-media, implementate prin Planul de Acțiuni al CoE pentru RM 2017-2020. În contextul procesului de reglementare a conflictelor prelungite, inclusiv a conflictului transnistrean, Ministrul Tudor Ulianovschi a evocat necesitatea măsurilor de consolidare a încrederii și respectării drepturilor omului, în particular, a fost subliniată importanţa pe care o acordă Consiliul Europei situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

În cadrul Sesiunii, miniştrii de externe ale celor 47 de state membre au aprobat o serie de decizii cu privire la cel de-al cincilea Raport anual al Secretarului General referitor la situația drepturilor omului, democrației și statului de drept în Europa, care vizează, printre altele, consolidarea protecţiei drepturilor omului potrivit Convenţiei europene, pentru a asigura o Europă fără pedeapsă cu moartea; reacţii la noile dezvoltări tehnologice; ameliorarea coordonărilor şi activităţilor organelor de monitorizare; modernizarea Secretariatului CoE, inclusiv managementul general şi structura acestuia.

De asemenea, a fost adoptat și deschis spre semnare Protocolul de amendare a Convenției pentru protecția persoanelor privind prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (Convenția/CETS nr. 108).

Video pentru vizualizare AICI.
Video pentru descărcare AICI.