Comunicate de presă

Patru ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova

Patru ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova

28 aprilie 2018, Chișinău - Astăzi se împlinesc patru ani din momentul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Posibilitatea de a călători fără vize o au în prezent 2.114.321 de  cetăţeni, deținători de pașapoarte cu date biometrice, inclusiv 148.258 cetăţeni din regiunea transnistreană.

Regimul fără vize, prin libertarea de circulație, a oferit posibilități noi pentru contacte între oamenii de afaceri, pentru participarea la cursuri de instruire de scurtă durată, precum și pentru vizitatea rudelor și prietenilor, inclusiv din diasporă, ceea ce a reprezentat o devărată consolidare a contactelor interumane.

Republica Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor patru ani autoritățile moldovenești, au împărtășit cu ţările interesate din cadrul Parteneriatul Estic experiența acumulată și bunele practici, care au contribuit la  realizarea acestui deziderat.  

Aplicarea regimului fără vize cu Uniunea Europeană s-a caracterizat prin creşterea constantă a numărului de cetățeni, care au beneficiat de această facilitate. Astfel, către sfârşitul primului an de implementare, în spațiul Schengen au călătorit 241.415 de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte cu date biometrice; către sfârșitul celui de-al doilea an numărul acestora a fost de 577.058; la finele anului trei am ajuns la 982.764, iar pentru luna aprilie 2018 cifra totală ajunge la 1.469.917.

În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), refuzurile de intrare pentru cetăţenii moldoveni au fost de doar 0,3%, iar  cazurile de ședere ilegală au reprezentat numai 0,5% din totalul celor aflați în spațiul UE, pe parcursul ultimilor 2 ani existând o ușoară tendință de creștere. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de libertatea de mişcare în spaţiul european.

Pentru a afla mai multe despre regulile de călătorie în Spațiul Schengen puteți consulta Ghidul privind libera circulație în spațiul european.