Comunicate de presă

La Chișinău s-au desfășurat consultări politice moldo-estone

La Chișinău s-au desfășurat consultări politice moldo-estone
3 aprilie, Chișinău – Extinderea relațiilor moldo-estone de colaborare bilaterală, precum și în cadrul diferitor organizații și forumuri internaționale au fost discutate la Chișinău  în cadrul consultărilor politice, conduse de secretarii de stat Tatiana Molcean și Daniela Morari, din partea Republicii Moldova, și subsecretarul pentru Afaceri Politice al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Paul Teesalu.
 
În cadrul consultărilor, interlocutorii au abordat  subiecte ce ţin de dialogul politic atât în plan bilateral, cât şi multilateral, cooperarea în domeniul economic, agenda europeană a Republicii Moldova, precum şi provocările la adresa securităţii în regiune.
 
În mod aparte au fost abordate eforturile autorităţilor Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum şi priorităţile de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană. S-a punctat şi necesitatea sprijinirii capacităţii societăţii civile în susţinerea realizării prevederilor Acordului, precum şi importanţa priorităţilor aprobate în cadrul Parteneriatului Estic până în anul 2020.
 
Oficialii moldoveni au exprimat mulţumiri Guvernului Estoniei pentru faptul că Republica Moldova continuă să fie ţară prioritară în Programul de asistenţă al cooperării pentru dezvoltare, drept exemplu fiind și cele 33 de proiecte bilaterale, implementate în țara noastră cu suportul Guvernului de la Tallinn. Pentru anul 2018, suma de finanţare a proiectelor bilaterale pentru Republica Moldova, al patrulea an consecutiv, este menţinută la valoarea de 950 mii de euro, iar în luna aprilie curent, Comisia ministerului estonian al Afacerilor externe urmează să aprobe proiecte de asistenţă tehnică înaintate spre aprobare pentru anii 2018-2019.
 
În context,  a fost salutată inițierea în comun cu Centrul pentru Parteneriatul estic a proiectului pilot în domeniul comunicării strategice în Republica Moldova cu perspectiva extinderii acestuia în următorii ani.
 
Paul Teesalu a reconfirmat întregul suport oferit de Guvernul Estoniei pentru Republica Moldova inclusiv în cadrul programului cooperării pentru dezvoltare, precum şi în proiectele bilaterale implementate privind consolidarea capacitaților instituționale, cât şi cele cu impact nemijlocit asupra cetățenilor țării noastre. ”Estonia este interesată atât în extinderea relațiilor de colaborare bilaterală cu Republica Moldova în toate domeniile, cât și în susținerea autorităților de la Chișinău în toate proiectele de reformare a țării, implementare a Acordului de Asociere cu UE și a priorităţilor în cadrul Parteneriatului Estic ”, a accentuat oficialul estonian.