Comunicate de presă

Secretarul de stat Tatiana Molcean a avut o întrevedere cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Romilor

Secretarul de stat Tatiana Molcean a avut o întrevedere cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Romilor
Astăzi, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Tatiana Molcean a avut o întrevedere cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Romilor (IRU) Normunds Rudevics, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră.

În cadrul întrevederii, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea situaţiei comunităţii romilor din Republica Moldova, obiectivelor urmărite de către IRU şi a dezvoltării de mai departe a cooperării cu această organizaţie care este una dintre cele mai reprezentative forumuri internaţionale ale romilor din întreaga lume.

Secretarul de stat T.Molcean a relatat despre preocupările autorităţilor moldoveneşti pentru soarta romilor din ţara noastră şi integrarea cât mai plenară a acestora în viaţa socială, invocând în acest sens Planul de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă pentru anii 2016-2020. În acelaşi context, a fost menţionată, în particular, activitatea mediatorilor comunitari care contribuie la facilitarea accesului romilor la serviciile publice, precum şi  participarea activă a reprezentanţilor romilor din ţara noastră la lucrările Comitetului ad-hoc de experţi privind chestiunile romilor din cadrul Consiliului Europei (CAHROM).

La rândul său, preşedintele IRU N.Rudevics a apreciat grija pe care autorităţile moldoveneşti o poartă faţă de minorităţile naţionale din Republica Moldova, în special, faţă de comunitatea romilor, confirmând disponibilitatea organizaţiei pe care o conduce de a coopera strâns cu ţara noastră în vederea asigurării drepturilor romilor la dezvoltare socială şi păstrare a identităţii lor culturale. El a ţinut să sublinieze intenţia de a contribui la deschiderea în acest scop a unui fond internaţional IRU Trust Fund, precum şi la desemnarea unui reprezentant oficial al acestei organizaţii în Republica Moldova.