Comunicate de presă

Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întâlnit cu Directorul General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale Francis Gurry

  Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întâlnit cu Directorul General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale Francis Gurry
În  data de 28 februarie 2018, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu Directorul General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) Francis Gurry. În cadrul discuției, cei doi oficiali au abordat prioritățile de cooperare între Republica Moldova și OMPI, fiind menționate rezultatele pozitive obținute de către Republica Moldova în domeniul protecției proprietății intelectuale.

Înaltul oficial ONU a fost informat despre transmiterea de către Republica Moldova a instrumentului de ratificare a Tratatului de la Marrakesh privind accesul la operele publicate al persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, care este administrat de OMPI. Ratificarea tratatului reprezintă un pas important în promovarea drepturilor acestei categorii de persoane și facilitarea integrării lor sociale și profesionale.

În contextul implementării Agendei 2030, în special al Obiectivului de Dezvoltare Durabilă nr. 9 ce ține de inovare, șeful diplomației moldovenești a menționat despre optimizarea sistemului național de cercetare și inovare, prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, a Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi a Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei într-o singură instituție - Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare. Autoritatea va fi responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători, prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora.

De asemenea, interlocutorii au discutat despre rezultatele celei de-a 57-a runde de reuniuni ale statelor membre ale OMPI din octombrie 2017, exprimând speranța că obstacolele existente în vederea promovării agendei normative a organizației vor fi depășite pe parcursul anului curent.

Notă: Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale este agenția specializată ONU, responsabilă de politici, servicii și cooperarea în domeniul proprietății intelectuale. OMPI oferă servicii pentru obținerea drepturilor intelectuale și soluționarea disputelor în cele 189 state membre și administrează tratatele internaționale în domeniul drepturilor de autor, brevete și mărci comerciale. Republica Moldova a devenit membru al OMPI în 1991.