Comunicate de presă

Secretarul de Stat Tatiana Molcean a condus reuniunea Consiliului Coordonatorilor Naţionali al GUAM

Secretarul de Stat Tatiana Molcean a condus reuniunea Consiliului Coordonatorilor Naţionali al GUAM
La 15 februarie 2018, Secretarul de Stat Tatiana Molcean a prezidat prima reuniune a Consiliului Coordonatorilor Naţionali al GUAM din anul curent, care s-a desfăşurat în incinta Secretariatului GUAM de la Kiev.  

În cadrul reuniunii, participanţii au efectuat un schimb amplu de opinii asupra mai multor subiecte care vizează activitatea organizaţiei, printre care consolidarea şi extinderea relaţiilor comercial-economice, cooperarea statelor membre ale GUAM în cadrul organizaţiilor internaţionale, promovarea proiectelor de rezoluţie în AG ONU. Totodată, delegaţia moldovenească a prezentat Programul de activităţi pe durata exercitării mandatului de Preşedinte în Exerciţiu al GUAM de către Republica Moldova.    

În intervenţia sa, Tatiana Molcean a reiterat obiectivul asigurării funcţionării Zonei de Comerţ Liber GUAM, precum şi interesul de a extinde cooperarea internaţională în formatul GUAM+ prin continuarea promovării interacțiunii cu partenerii externi relevanți.

Informaţie suplimentară:


Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (ODDE – GUAM) a fost înfiinţată prin semnarea, la 23 mai 2006, în cadrul primului Summit al Şefilor de Stat GUAM de la Kiev, a Statutului (Cartei) acesteia; până atunci exista un For Consultativ fondat în 1997, la Strasbourg, de către Preşedinţii statelor: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi R. Moldova. Organele principale ale Organizaţiei sunt: Reuniunea anuală (Summit) a Şefilor de Stat (organul suprem); Consiliul Miniştrilor ai Afacerilor Externe (organul executiv); Consiliul Coordonatorilor Naţionali (organul de lucru); Oficiului Informaţional, din 2007 este instituit Secretariatul (organul informaţional).