Comunicate de presă

La Bruxelles a avut loc cea de-a zecea Reuniune de Nivel Înalt a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană

La Bruxelles a avut loc cea de-a zecea Reuniune de Nivel Înalt a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană
La 15 decembrie 2017, la Bruxelles a avut loc cea de-a zecea Reuniune de Nivel Înalt a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană. La reuniune au participat reprezentaţii ministerelor de resort (MAEIE, MAI, MSMPS, BRD), Comisiei Europene, statelor membre ale UE, Organizației Internaționale pentru Migrație şi Agenţiilor UE semnatare ale Parteneriatului de Mobilitate.
 
Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre ale UE au apreciat efortul comun în implementarea Parteneriatului, valoarea experienței acumulate pe parcursul aproape a zece ani și implicarea activă a Republicii Moldova în procesele viitorului Pact Global pentru Migrație.
 
În cadrul reuniunii, părţile au prezentat rezultatele şi activităţile desfăşurate pe parcursul anului din domeniul migraţiei legale, migrației și dezvoltării, integrării migraţiei în dezvoltare, consolidarea relaţiilor cu diaspora şi combaterea migraţiei iregulare, precum şi au fost examinate noi iniţiative și proiecte de viitor.
 
Adițional, la Reuniune a fost abordat procesul implimentării regimului de vize cu UE și impactul asupra cetățenilor moldoveni în contextul viitorului Sistem European de Informații și de autorizare privind călătoriile, care urmează să devină operațional în anul 2020.  
 
La finalul evenimentului, participanții au stabilit priorităţile de bază pentru viitoarea cooperare între parteneri, inclusiv în contextul evaluării Parteneriatului de Mobilitate începând cu anul viitor.