Comunicate de presă

Participarea ministrului Natalia Gherman la Conferinţa Internaţională privind comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau

Participarea ministrului Natalia Gherman la Conferinţa Internaţională privind comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat, astăzi, 29 ianuarie 2015, la deschiderea Conferinţei Internaţionale la nivel înalt privind comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, eveniment organizat de MAEIE, în parteneriat cu Biroul Relaţii Interetnice și Comunitatea Evreiască, conferinţa de asemenea anvergură fiind o premieră pentru Republica Moldova.

La eveniment au participat mai mulţi oficiali și experți străni, printre care reprezentanţi ai Comitetului Evreiesc American, Consiliului pentru Relaţii Externe din Israel, Alianţei Internaţionale pentru Comemorarea Holocaustului, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale la Chişinău.

În discursul său, ministrul Natalia Gherman a exprimat suportul Republicii Moldova pentru eforturile comunităţii internaţionale de promovare a toleranţei, precum şi importanţa continuării acţiunilor de comemorare a tragediei Holocaustului. „Pornind de la acele file odioase din istoria omenirii, dar și de la manifestările discriminatorii care au loc în zilele noastre în mai multe colţuri ale lumii, este de datoria noastră să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura conviețuirea pașnică a tuturor minorităților și cetățenilor în țara noastră, dar și în Europa”, a declarat șefa diplomației de la Chișinău.

De asemenea, a fost menţionată importanţa consolidării parteneriatelor cu societatea civilă pentru promovarea principiilor care stau la baza respectului drepturilor omului, inclusiv toleranţa, respectul reciproc între minorităţile naţionale, coeziunea şi solidaritatea socială.

“Autorităţile R. Moldova susţin activ reformele tematice în domeniul educaţiei, obiectivul cărora este de a forma o societate care nu va tolera manifestări anti-Semite, rasismul, xenofobia, discriminarea rasială sau oricare alte forme de intoleranţă”, a precizat viceprim-ministrul Natalia Gherman.

În cadrul Conferinţei au fost subliniate importanţa menţinerii pe agenda autorităţilor naţionale a luptei împotriva anti-Semitismului, necesitatea de a păstra memoria Holocaustului şi au fost formulate recomandări privind acţiunile viitoare în domeniu. 

În anul 2005, prin rezoluţia Adunării Generale a ONU, data de 27 ianuarie a fost desemnată drept Ziua Internaţională pentru comemorarea victimelor Holocaustului, recunoscând astfel implicaţiile universale ale acestei tragedii.