Comunicate de presă

Viceministrul Natalia Gherman a co-prezidat cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM-UE

Viceministrul Natalia Gherman a co-prezidat cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM-UE

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a co-prezidat miercuri, 21 noiembrie 2012, cu Directorul  Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand, cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM-UE la nivel de înalți funcționari.

Pe parcursul reuniunii au fost trecute în revistă acțiunile întreprinse în vederea implementării de către RM a reformelor ajustate standardelor europene în toate domeniile cooperării bilaterale cu UE, precum și angajamentele asumate de către părți în cadrul reuniunii anterioare. În context, UE a apreciat dinamica susținută a relațiilor cu țara noastră, reflectată și în progresele obținute în negocierea Acordului de Asociere și implementarea Dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

De asemenea, UE și-a reiterat angajamentul de a consolida și aprofunda cooperarea cu RM, valorificând, prin eforturi comune, oportunitățile oferite în acest sens de viitorul Acord de Asociere, dar și de cadrul actual al Parteneriatului Estic, în care țara noastră participă activ.

Referitor la asistența oferită de UE realizării angajamentelor pe care le presupune agenda europeană, delegația RM a salutat lansarea Programelor de consolidarea cuprinzătoare a capacităților instituțiilor naționale, prezentându-și, totodată, viziunea asupra structurării asistenței ce urmează a fi acordată de UE în cadrul viitoarei perspective financiare a UE până în 2020.