Comunicate de presă

Andrei Stratan a primit scrisorile de acreditare ale noului Rezident Coordonator al ONU în Republica Moldova

La 27 iunie, Viceprim-ministrul Andrei Stratan, Ministru al Afacerilor Externe, a primit scrisorile de acreditare ale noului Rezident Coordonator al ONU în Republica Moldova, Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, dna Kaarina Immonen.

În cadrul întrevederii a fost exprimată speranţa pentru stabilirea unei cooperări prodigioase în vederea amplificării asistenţei acordate ţării noastre şi realizării priorităţilor naţionale în contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. De asemenea, a fost remarcat faptul că obiectivele şi priorităţile majore ale Republicii Moldova constituie elemente esenţiale ale planurilor de acţiuni şi programelor de ţară pe anii 2007-2011 ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Populaţiei şi Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii, care împreună urmează să acorde asistenţă în valoare de circa 54 milioane dolari SUA.

Pe parcursul dialogului purtat cu Rezidentul Coordonator, Viceprim-ministrul Andrei Stratan a menţionat paşii întreprinşi în vederea îndeplinirii deciziilor Summit-ului ONU în domeniul dezvoltării prin susţinerea implementării Strategiei de creştere economică şi reducere a sărăciei şi a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

În aceeaşi ordine de idei, domnul Andrei Stratan a ţinut să sublinieze că în anul 2007 se celebrează cea de a 15-a aniversare de la aderarea Republicii Moldova la ONU, pentru consemnarea căreia a fost elaborat un plan de acţiuni care urmează a fi realizat în cooperare cu Oficiul Rezidentului Coordonator şi implicit cu celelalte agenţii ONU din Moldova.

Finalul întrevederii prilejuite de prezentarea scrisorilor de acreditare, a fost de natură să asigure continuitatea în cooperarea Oficiului Rezidentului Coordonator şi al PNUD cu Guvernul Republicii Moldova, în vederea realizării obiectivelor comune de dezvoltare durabilă a ţării.

Menţionăm că noul Rezident Coordonator, Kaarina Immonen, este de origine finlandeză, magistru în ştiinţe politice cu specializare în relaţii internaţionale. Anterior a activat în calitate de Reprezentant Permanent adjunct în Federaţia Rusă şi Georgia, precum şi asistent al Reprezentantului Permanent în Cambodia. De asemenea, dna Immonen posedă o experienţă vastă în coordonarea şi asistenţa programelor ONU în Kenya, Congo şi Vietnam.  

Serviciul de presa al MAEIE

27 iunie 2007