Comunicate de presă

Andrei Stratan a participat la reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai SEECP

La 10 mai 2007, la Zagreb (Croaţia), E.S. dl Andrei STRATAN, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a reprezentat Republica Moldova la reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP).

Evenimentul poartă un caracter istoric în procesele de reorganizare în regiunea Europei de Sud-est, statele participante la SEECP asumîndu-şi în acest sens, angajamentul de a crea un cadru de cooperare regională consolidat şi gestionat de către regiune. Totodată, reuniunea a subliniat importanţa participării Uniunii Europene şi a instituţiilor Europene în procesele vizate, ceea ce va aduce o valoare adăugată procesului de constituire a Europei de Sud-est într-o regiune a democraţiei, securităţii, stabilităţii, prosperităţii şi cooperării, care avansează în ritmuri susţinute pe calea integrării Europene.

În cadrul reuniunii Ministeriale a SEECP, dl Andrei STRATAN a reiterat determinarea politică şi aspiraţiile Republicii Moldova de aliniere la valorile şi principiile Europene în vederea realizării obiectivului de aderare la Uniunea Europeană.

Luînd în consideraţie lansarea, la începutul anului 2008, a Consiliului Regional de Cooperare (CRC), care îşi va asuma responsabilităţile şi capacităţile operaţionale ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, reuniunea Miniştrilor de Externe a adoptat decizia privind Numirea dlui Hidajet BIŠČEVIĆ în calitate de Secretar General al CRC şi decizia referitor la Desemnarea or. Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, în calitate de Sediu al Secretariatului CRC.